Norske hesteraser

Norge har tre offisielle hesteraser;
Norsk fjordhest, Nordlandshest og Norsk dølehest. Les mer om dem her!


NORSK FJORDHEST (også kalt fjording)

Opprinnelse:
Norsk fjordhest, eller fjording som den også kalles, er en av verdens eldste hesteraser. Den likner mye på hester som er funnet på tusenvis av år gamle hulemalerier. Sannsynligvis stammer den fra den primitive przewalskihesten. Historikere tror fjordingen ble temmet rundt 2000 år f. Kr. Den var vikingenes krigshest, og senere var den vanlig som gårdshest over hele landet. Selv om den som regel er så liten som en ponni, regnes den som en hest. De fleste fjordinger er blakke, og som regel har de ål (svart stripe) fra pannelugg til haletipp, samt sebrastriper på beina.

Rasebeskrivelse:
Lite, pent hode med flat, bred panne. Profilen kan være rett eller lett konkav. Ørene skal være små, korte og lubne. Muskuløs, kraftig, buet hals. Manken skal være høg og lang. Kompakt kropp. Dypt gjordleie. Kort eller middels lang rygg. Bred, sterk bakpart. Muskuløs, godt avrundet kryss. Korte, sterke bein. Kompakte, harde, svarte hover.

Typiske trekk:
Den fremste karakteristikken på fjordhesten er viltfargen blakk, som fins i flere fargevarianter. Manen klippes kort i en bue, slik at den står rett opp. De fleste har en mørk midtstripe i manen (midtstol) langs ryggen (ål) og ut i halen (halefjør). Sebrastriper på beina er vanlig.

Brukes til:
Trekk-arbeid, ridning og kjøring, samt kløv. Brukes mye på rideskoler og i terapiridning.

Mankehøyde:
132–150 cm,gjennomsnittlig 140 cm

Temperament:
Snill og villig.

HJEMMESIDE:
http://www.fjordhest.no/

 

 

 

NORDLANDSHEST (også kalt Lyngshest)

Opprinnelse:
Selv om nordlandshesten er på størrelse med en ponni, regnes den som hest. Nordlandshesten, eller lyngshesten som den også kalles, stammer fra mongolske hester og tarpanen, men har også blod fra konik, exmoorponni, islandshest og shetlandsponni. Dagens nordlandshest bærer tydelig preg av en hingst ved navn Rimfakse. På 1940-tallet ble Rimfakse vurdert som en rasetypisk nordlandshingst, og ble derfor brukt for å forbedre rasen.

Rasebeskrivelse:

En kompakt og robust liten hest med kort kropp og ganske kraftig, ofte noe grov, hals. Pent hode. Bred, dyp bringe. Kroppen er langbygd. Ryggen og spesielt lendepartiet skal være godt muskelsatt. Noe hellende kryss. Tørre, velstilte bein med korte, flate piper.

Typiske trekk:

Rasen fins i et utall farger. Rød, i mange varianter, er mest vanlig. Nordlandshesten er svært stø på foten, og hovene er usedvanlig sterke. Rasen er veldig sterk i forhold til størrelsen.

Brukes til:
Ridning og kjøring. Godt egnet til turridning og kløv. Terapiridning.

Mankehøyde:
Cirka 130 cm (gjennomsnittlig)

Temperament:
Snill, intelligent og selvstendig. Kjent for pågangsmot og arbeidsvilje.

HJEMMESIDE:  http://www.rimfakse.no/

 

 

 

 

 

 

 

 

NORSK DØLEHEST

Opprinnelse:
Selv om hester har blitt erstattet med traktorer til mesteparten av arbeidet på en gård, har denne norske rasen fått et «come-back» til bruk i arbeid i skogen og på mindre gårdsbruk. Dølen er kjent som en villig arbeidshest som er i stand til å jobbe helt til den er i tjueårene. Det gode temperamentet gjør den også fin som ridehest. Dølehesten har også fått æren av å pryde et norsk julefrimerke.

Rasebeskrivelse:
Middels stort hode med rett profil. Tykk, sterk hals. Kraftig og tettbygd. Bred, dyp bringe. Vel utviklet manke. Kort, bred rygg. Langt, bredt og muskelfyldig kryss. Kraftfull bakpart. Korte, sterke bein med mye hovskjegg. Korte og brede piper. Lange, markerte og tørre haser.

Typiske trekk:

Robust og stø på foten. Vanligste farge er brun og svart. Avtegn er vanlig.

Brukes til:

Gårds- og skogsarbeid, vanlig ridning og fjellturer.

Mankehøyde:
145-155 cm

Temperament:
Føyelig med et jevnt og godt temperament, villig og sosial.

HJEMMESIDE:
http://www.dolehesten.no/2007/

 

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn