Appaloosa

Bli bedre kjent med denne utholdende og tøffe rasen.

Opprinnelse:
Den fargerike appaloosaen er en populær amerikansk rase, men botete hester fins på kinesiske kunstverk som er datert helt tilbake til 500 år f. Kr. Botete hester ble bragt til Nord- Amerika av spanske oppdagere i det sekstende århundre. Noen rømte eller ble stjålet. Tidlig på 1700-tallet hadde Nez Perce-indianerne, som holdt til i den nordvestlige delen av landet, og var dyktige hestefolk, brukt flere av disse hestene i avlen for å forbedre sine egne dyr. De brukte de flekkete hestene i krig og til å jakte buffalo. Da Nez Perce-indianerne ble tvunget til å flytte i reservater i 1870-årene, mistet de mange av hestene sine – noen døde, andre rømte og ble ville. Heldigvis overlevde noen, slik at rasen ikke døde ut. Navnet appaloosa kommer fra området ved Palouse-elven, i det nordlige Idaho, der Nez Perce-indianerne opprinnelig holdt til. Uttrykket «a Palouse horse» ble senere til «appaloosa».


Rasebeskrivelse:
Appaloosaen varierer fra kompakt med mye muskelmasse til elegant og forfinet. Krysning med araber, quarter horse og fullblods kan gi noen av de typiske kjennetegnene ved denne rasen.

Typiske trekk:
Utholdende og tøff. Kjent for sitt botete hårlag, hvitt kombinert med en annen farge. Den kan ha hvit kropp med flekker over det hele (leopardmønster), flekker over kropp og hofter, over rygg og hofter, over bakpart og hofter. Flekkene varierer i størrelse fra små prikker til flekker som måler 8–10 cm i diameter. Typisk for appaloosaen er den hvite scleraen, det vil si en hvit ring rundt iris – akkurat som menneskeøyne. Hårlaget er prikkete eller delvis prikkete. Hovene har tydelige striper på hovene. Det hender, en sjelden gang, at en appaloosa fødes ensfarget.

Brukes til:
Svært anvendelig. Brukt i både engelske og western-disipliner.

Mankehøyde:
142–162 cm

Temperament:
Vennlig og rolig temperament. En fin familiehest.

 

 

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn