Penny Klubben
 
 
 

FAKTA OM SPORTSPONNI OG CONNEMARA

Ja, så ble det sportsponni som ble vinneren da dere stemte på hvilken rase dere ønsker vi skal gi bort. Connemaraen kom som en god nr. to. Nå begynner vi å lete etter en fin sportsponni. Skulle vi ikke greie å finne en, kommer vi til å se etter en connemara. Dere får info og bilder av hesten her på siden så snart vi har funnet den og alt er i orden!

SPORTSPONNI

Historikk:
Sportsponni er en norsk betegnelse for foredlede ponnier avlet for ridning og konkurransebruk. Slike rideponnier (riding ponies) har blitt utviklet gjennom mange år i Storbritannia. Gjennom flere generasjoner har de beste egenskapene blitt tatt vare på og resultatet er en vakker, edel ponni med et godt eksteriør, gode bevegelser og et godt lynne. Grunnlaget i sportsponniavlen er stort sett Welsh krysset med engelsk fullblod (xx) og fullblodsarber (ox). Dartmoor har også vært brukt.

Rasebeskrivelse:
Funksjonelt eksteriør med gode bevegelser og utstråling, med god ponnikarakter og godt ponnipreg.
Edelt hode med bra overgang fra hode til hals, som er passe lang, velformet og velansatt. Godt markert manke. Bra salleie. God overlinje, sterk lend. Ryggen skal ikke være for lang. Krysset skal være godt muskelsatt og formet slik at bakbeinsaktiviteten blir god. Velstilte bein som passer til kroppens størrelse. Korrekte, lette, taktfaste, elastiske og veivinnende bevegelser med god bakbeinsaktivitet og god balanse.

Følgende raser kan godkjennes innen sportsponniavlen: Engelsk, angloarabisk og arabisk fullblod, shagya-araber, varmblods ridehest, welsh, connemara, new forest, dartmoor, ride-/sportsponnier fra andre land. Førstegenerasjonskryssing mellom renrasede ponnier tillates ikke. De tre norske rasene, traverrasene, islandshest og shetlandsponni godtas ikke i sportsponniavlen. Det er sterkt ønskelig med et visst fullblodsinnslag.

Bruksområde:
Sportsponni er ingen egentlig rase, men en type ponni der målet er å avle en ponni som kan hevde seg i konkurransesammenheng, spesielt i sprang, dressur og feltritt

Farge:
Alle farger tillates unntatt albino (med blå øyne).

Høyde:
Hopper skal ikke overstige 148 cm. i mankehøyde, og hingster skal helst ikke overstige 155 cm. i mankehøyde for å kunne stambokføres. Begge målt med stangmål.

CONNEMARAPONNI

Opprinnelse:
Denne populære hardføre ponnien har navnet sitt fra Connemara, det værutsatte området på vestkysten av Irland. Vi må tilbake ca 2500 år for å finne opprinnelsen til rasen. Da brakte keltiske krigere hester med seg til øya. Legenden sier at et spansk skip forliste utenfor kysten på 1500-tallet, og at overlevende spanske berberhester berget seg i land og senere parret seg med de ville ponniene som allerede fantes der. Krysninger med fullblod, araber, hackneyhester og welsh mountain-ponnier, har bidratt til connemaraens flotte rykte som en topp konkurranseponni med godt gemytt og naturlige sprangegenskaper.

Rasebeskrivelse:
Pent hode med tydelig kjevelinje, bred panne og snille øyne. Lang, grasiøs hals. God, hellende skulder. Kompakt og sunn kropp. Sterk bakpart og lange underlår som gir hurtighet og gode sprangegenskaper. Halen bæres høyt. Sterke, gode bein med tett beinstruktur. Gode hover.

Typiske trekk:
Sikker på foten og rask, med stor utholdenhet. Nøysom. Svært allsidig og kjent for gode sprangegenskaper. Hopper ofte bedre enn mye større raser.

Brukes til: Oppvisning, jaktritt, distanseritt, dressur, feltritt og kjøring. Også westerndisipliner.

Høyde: 132–152 cm

Temperament: Snill og fornuftig. Medgjørlig og intelligent.