Penny Klubben
 
 
 

FORING AV HESTEN

Vi har fått noen reaksjoner etter artikkelen om Hestemat som stod på trykk i PPost nr. 1/07. Det viser seg at denne teksten er til dels feil  – og iallfall mangelfull. Her er noen synspunkter:

Vi i Pennyklubben er veldig lei oss for at artikkelen om Hestemat i PPost nr. 1/07 kom på trykk uten å bli sjekket. Det viser seg at den inneholder grove feil, og vi er de siste til å ønske at noen skal fôre hestene sine for lite på grunn av noe vi har skrevet!! Så en oppfordring til dere alle, les kommentarene under, og når det gjelder fôr til nettopp DIN hest, så ta for all del kontakt med en fôrekspert der du kjøper fôret. Da får du satt opp en fôrplan som passer spesielt til din hest, og som gjør at den får i seg all næring og alle vitaminer og mineraler den trenger! Lykke til!

Kommentarer fra Lena:

Dere har regna altfor lite grovfor - til alle hestene, uansett størrelse. Forenhetene er nok riktig pga. kraftforet, men sannsynlighet for magesår med denne type foring er ganske høy. Som det står i artikkelen er hester lagd for å spise nesten hele døgnet, og mage og tarmsystemer er også utviklet deretter. Hvis man følger forplanen dere har satt opp, vil ikke hesten bruke mer enn en time i løpet av dagen på å spise. Det vil si at vi står igjen med 10-15 timer som hesten egentlig skulle brukt til å spise, men den må da finne på andre ting. Er det rart vi har hester med diverse uvaner som krybbebiting, veving og som er sure på stallen? Eller er det rart det finnes så mange apatiske hester i Norge??

En annen ting jeg tenkte på er det det står om vann. Selvfølgelig kjempefint (og viktig) at hester har god tilgang på vann, men hvis vi ser på hvordan de lever i naturen er det de færreste hester som har tilgang på vann hele døgnet. De drikker mye 1-2 ganger om dagen. mens mat - har de konstant tilgang på. Det er også forsket på hester som har automatiske drikkekar inne i boksen. de drikker faktisk alt for lite og mye mindre enn hester som får vann i bøtte, fordi vannet kommer for tregt.

Kommentar fra Solfrid:

Såg i denne PPosten at dere hadde satt opp en "forplan", men der må det ha sneket seg inn en trykkfeil eller to:

Dere hadde satt det opp slik: til hest i daglig trening, 1-2 timer..ponni: 2 kg høy daglig, +litt kraftfor, ponni/hest 3 kg høy daglig + 2 liter kraftfor, hest 5 kg høy daglig + kraftfor

Det eg reagerer sterkt på er at dere anbefaler så lite høy/grovfor at det ikke en gang dekker vedlikeholdsbehovet hos en hest, LANGT mindre 1–2 timers daglig trening..

En vanlig tommelfingerregel er 1,5 kg høy pr 100 kg kroppsvekt, altså en hest på 500 kg bør få MINST 7,5 kg høy daglig.. Dere vet og at en hest har liten magesekk, og er bygd for å spise store deler av døgnet.. En hest som bare fikk 3 kg høy pr dag ville ikke bare være anoretisk, men også har mengder av stereotypisk adferd..

Eg reagerer også på at dere deler inn hester etter høyde, og ikke vekt..Vet at dere sikkert ikke vil bli for avanserte i bladet, men forskjellen på å nevne kg i stedet for cm er ikke stor. Syns det er litt skummelt at dere anbefaler slike forplaner som er så langt fra en hests behov, om de skulle bli fulgt av små unger som har egen hest, kunne jo blitt skjebnesvangert..

Eg forer selv med 8 kg høy til min fjording+kraftfor etter bruk, og 10-12 kg høy + 2kg oppdrett til min friserhingst på 1,5 år. Ingen av dem er et gram for mye..

Det som er viktigst å huske er at man skal fore etter vekt og bruk, ikke etter høyde (og antall timer). Som mennesker er det jo veldig forskjell på hvor mye mat man trenger, og det beregnes jo ikke ut fra høyde. Noen kan trene kjempemye uten å spise halvparten av det en som trener mindre behøver. Og sånn er det jo med hester og. En tinker på 150 cm og en ridehest på 150 cm har mest sannsynlig ikke lik vekt.

Man kan bruke de forplanene dere har satt opp i artikkkelen, men da er det viktig at hesten ellers har noe å plukke i (f.eks. halm med lavt/lavere næringsinnhold) slik at hesten holder systemet i gang og unngår kjedelige bivirkninger som magesår. (og ikke minst har noe sunt å gjøre).