Penny Klubben
 
 
 

GIFTIGE PLANTER PÅ BEITET

Her er gode tips og råd til hva slags planter som er giftige og må fjernes fra beitet før du kan slippe ut hesten/ponnien din.

Giftige planter
Dessverre kan det være giftige planter blant gress og næringsrike urter på jordet. Den verste, og vanligste, er svineblom (se under). Mange planter er bare giftige hvis de inntas i store mengder, og noen få er dødelig hvis en bare får i seg lite grann. Her er noen du bør vite om:

Barlind:   Pass på at det ikke fins barlindhekker, eller overhengende grener
Skarntyde (giftkjeks): Finnes visse steder.
Revebjelle:  Vanlig, men ponnier pleier ikke spise dem. Farlige hvis de kommer i høyet.
Svineblom:  Veldig vanlig på hestejorder. Kan ødelegge hestens eller ponniens lever. Veldig farlig.
Høstkrokus:  Vokser vanligvis ikke vilt, finnes stort sett i hager.
Åkersnelle:  Vanlig i fuktige områder.
Laurbær:  Finnes i hager og hekker.
Gullregn:  Finnes i hager – vær obs på overhengende greiner.
Rhododendron:  Finnes i hager, og kan vokse vilt enkelte steder.
Juleroser:  Hageplante.
Storhjelm:  Hageplante.
Ridderspore:  Hageplante.
Belladonnaurt: Vokser i skyggefulle områder.
Bulmeurt:  Lukter ubehagelig, og blir derfor neppe spist.

Puh! Det er mange av dem, ikke sant? Og det er enda flere enn de vi har nevnt her. Hvis du bor i et kupert område, kan det være du har bregner på jordet. Det kan være farlig hvis ponnien liker smaken. Smørblomster, som ofte vokser på jorder, er også giftige, men ponnien må spise store mengder før det er farlig. De er ikke giftige hvis de blir tørket med høyet. Eikenøtter er også giftige hvis det blir spist store mengder av dem.

Liguster, og mange andre eviggrønne planter er også giftige, men ponnier vil vanligvis ikke spise dem så lenge de ikke er de eneste plantene på jordet.

Hageplanter er vanligvis ikke noen trussel dersom paddocken ikke ligger inntil en hage. Hvis den grenser til din egen hage, må du passe på at det ikke vokser giftige planter så nær at ponnien kan få tak i dem. Husk at ponnier har lang hals og kan nå lenger enn du tror.

Svineblom
Svineblom har klaser av små, gule, prestekrageliknende blomster på stilker som er ca. 45 cm lange, og bladene er taggete. De lukter vondt. Når de kommer fram om våren, danner bladene en rosett helt nede på bakken. Det beste du kan gjøre er å grave dem opp så fort som mulig, og husk at røttene stikker dypt. Legg alle delene av planten i en sekk eller en trillebår, for ponniene liker å spise bladene. Strø salt i hullet for å drepe eventuelle deler av roten som er blitt liggende igjen. Hvis det er mulig, bør du brenne plantene langt borte fra der hvor dyr kan spise dem. Ikke klipp en svineblom som vokser, da blir den bare enda kraftigere. Hvis det er mye svineblom på jordet, er det best å ta bort alle dyrene og gå på med ugrasmiddel.

Stell av jordet
Du tror kanskje at et jorde steller seg selv, men det gjør det dessverre ikke. Du er nødt til å stelle det, akkurat som en hage. Hvis ikke foreldrene dine har traktor, trenger du hjelp av en bonde til en del av arbeidet.