Hva som skremmer hesten

Hester og ponnier kan virke lettskremte, for de kan reagere på helt ufarlige ting som vi ikke engang legger merke til. Det er derfor lurt å ha litt peiling på …

… Ja, nettopp hva det egentlig er de blir så skremte av.

Hester har mer skjerpede sanser enn oss mennesker, og er derfor ofte veldig følsomme. Hester er også vanedyr. Dette betyr for det første at den daglige rutinen, både i stallen og under arbeidet, er noe som føles trygt for hesten fordi det skjer regelmessig, igjen og igjen, og aldri har medført noen fare. Ofte kan små detaljer få en hest ut av fatning. Endringer i til vante synsinntrykk kan lett gjøre hester og ponnier engstelige og urolige.

For å forstå hestens oppførsel, må vi tenke over hvordan hesten lever i det fri. Sterke sanser som legger merke til enhver detalj er et forsvarsinstinkt. Enhver forandring i terrenget kan være et varsel om at det er fare i sikte, og da er flukt hestens forsvarstaktikk. Hesten løper ikke fordi den har lange bein. Den har lange bein fordi den er nødt til å kunne løpe for å klare livet på steppene. En hest som er grepet av panikk, styrter blindt av sted. Fluktinstinktet er så sterkt at det i seg selv kan bli en fare for hesten.

Hvor skvetten en hest er, varierer, som dere sikkert har lagt merke til, fra hest til hest. Noen hester kan bli sjokkert over at bøtten med vann har en annen farge enn den vanligvis har. En annen reagerer hvis du prøver å legge salen på fra gal side. Det finnes utallige historier om nervøse hester, og hva de er redde for.

Brå lyder, og nye elementer som dukker opp i synsbildet pleier hester å reagere på. Politihester blir f.eks. trent til å tåle brå lyder/bilder uten å miste fatningen.

Ofte trenes også konkurransehester innen sprang/dressur/feltritt til å tåle uvante ting. Treningen kan f.eks. bestå av at du legger et teppe over et hinder og ber hesten om å hoppe over. Etter hvert som hester blir eldre og får mer erfaring, vil de bli sikrere på seg selv, og ikke være så redd for alt mulig. Husk at også rytteren vil kunne påvirke en stresset situasjon. Hvis f.eks. hesten du rir plutselig skvetter til fordi en plastpose ligger og blafrer i vinden, vil du gjøre situasjonen verre hvis du også blir redd fordi hesten skvetter. En redd rytter vil forsterke grepet rundt tøylene, og blir stiv i musklene. Dette vil hesten merke, og når hesten skjønner at også rytteren er redd, vil den virkelig tro at den plastposen er farlig.

Legg merke til hvordan hesten din reagerer. Er den redd og usikker, må du snakke til den for å få den til å øle seg trygg. Ta små steg om gangen, og ikke press den for mye hvis den er redd. Vær observant og forutseende. Hvis du f.eks. rir på tur, og noen ungdommer kommer susende på rullebrett, bør du vite at dette er en situasjon der hesten kan springe ut . Ta derfor problemet på forskudd, snakk rolig til hesten, og snakk gjerne med ungdommene også, slik at hesten kan forstå at det ikke er noe farlig. 

Og OBS: Ha gjerne mobiltelefonen i lommen når du rir, men sett den på lydløs, så ikke hesten skvetter hvis den ringer. Hester hører bedre enn de kan se, så de reagerer ofte på lyder, særlig når det er uklart hvor lyden kommer fra.

Vi kan av og til merke at hester som har stått inne pga sykdom en periode, er ekstra vare for lyder og bevegelser. Det er som om alt plutselig er farlig.
 

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn