Hvilken hest passer for meg?

Mange medlemmer lurer på hva de skal tenke på og se etter når de skal kjøpe hest, og her kommer mange gode tips og råd!

Har familien bestemt seg for å kjøpe hest eller ponni? Gratulerer! Det kommer til å bety massevis av flotte opplevelser, både for hesteeieren selv og resten av familien. Men en hest i familien kommer til å påvirke hverdagen ganske mye. Det blir et nytt liv der det nye familiemedlemmet spiller en stor rolle.

En hest har du ansvaret for hver dag, mange ganger om dagen, i lang, lang tid. Den er ikke som en sykkel eller moped som du bare kan sette i garasjen hvis det regner, eller er for kaldt, eller du er for trøtt … Men å være heste/ponnieier er også kulere enn det meste! Den står der i stallen og venter på deg. Den knegger når du kommer, den nyter at du pusler og steller med den. Du kan sale opp og ri ut når du vil (iallfall nesten).
Du kan trene. Du kan konkurrere. Og dere to kan bli kjempeflinke sammen!
De som nå er voksne forteller at det aller gjeveste med å få sin egen hest eller ponni var det å kunne gå i stallen og bare kose og stelle og strigle så mye man bare ville! Ja, og så det å kunne si MIN hest, da!
Men før du kommer så langt, er det en del viktige ting du må tenke på. Det skal være en hest som passer deg. Dere skal trives sammen og fungere godt som et team. Det skal rett og slett være den rette hesten – men hvordan finner du så den?

Hva slags hest er det du ser etter?
Er det din første hest, eller har du allerede hatt ponni eller hest tidligere? Drømmer
du om en spesiell rase? Hvor stor og hvor
lang er du – og hvor stor skal så hesten være? Hva har du tenkt å bruke hesten til – «bare» ri og stelle den, eller trene og kanskje konkurrere? Og hvis du svarer ja på det siste, tenker du på en spesiell ridegren? Hvor mye erfaring har du med hest? Har du en flink ridelærer eller trener i nærheten, har du hestevante foreldre eller kanskje eldre søsken eller en hestevant venn du kan spørre om hjelp hvis det trengs? Har dere ordnet med stallplass, og har du full kontroll over alt utstyret som trengs – alt fra striglesaker til sal, hodelag og dekken? Det er virkelig mye å tenke på for at hestekjøpet skal bli vellykket. Men det viktigste er selvsagt selve hesten!Passe stor
Hesten eller ponnien skal passe deg, helt enkelt! Den skal være passe stor, passe snill, passe gammel og passe utdannet. Dette er jo lett å si, men hva menes egentlig med «passe»? Størrelsen først. Det fins flere ting å tenke på. Det blir ikke helt bra å kjøpe en stor hest for å ha den å «vokse i», råder erfarne ridelærere. Jo mindre du selv er, dess viktigere er det at hesten/ponnien passer til deg. Da blir den håndterlig, både når du skal stelle og sale på den, og når du skal ri den. Men en for liten hest/ponni er selvsagt heller ikke bra. Mens du fremdeles er i voksealderen, må du regne med å bytte hest/ponni. Den første B-ponnien blir kanskje byttet ut med en C-ponni, så en D-ponni før du til sist ender opp med en stor hest …? Det er faktisk sunt å bytte ponni, selv om det selvsagt er trist også. Men tenk på det sånn at en kjempefin barneponni fortjener å komme til en ny familie og bli ridd av små barn når du selv har vokst fra den. Det gjelder bare å vite om det fra begynnelsen, sånn at du er forberedt på at du en dag skal finne et nytt hjem til yndlingsponnien din hos en god og snill familie. Men det er ikke bare mankehøyden du skal tenke på. Det hjelper ikke om ponnien er passe stor hvis ikke temperamentet passer.

Den første ponnien
Den første ponnien skal først og fremst være snill, rolig og glad i barn. Den skal like at du steller og koser med den, den skal nyte å bli børstet og striglet og frisert etter alle kunstens regler. Og så skal den selvsagt være pålitelig og trygg å ri. Jo roligere, dess bedre, egentlig! Når du så selv begynner å bli mer erfaren, og kanskje trener mer og deltar i konkurranser – da er det på tide å se seg om etter en hest med større «motor». Og nå kan det være en god idé å se etter en hest eller ponni som har de rette egenskapene for den ridegrenen du vil satse på; godt ganglag og elastisitet hvis du satser på dressur, god teknikk hvis du foretrekker sprang. Men ikke glem innstilling og personlighet! Det er viktigere enn alt annet. Du får så mye gratis hvis ponnien/hesten er positiv og arbeidsvillig. Det er mer moro å jobbe med en hest som er ærlig og ikke frekk, og som alltid prøver å gjøre sitt beste. Men litt rampestreker og glade bukkesprang er så klart bare moro! Husk at ponnien skal passe til deg – dere skal utfylle hverandre og fungere godt sammen.

Ung rytter og eldre ponni

Hester vokser og utvikles gjennom klokt arbeid og bra, daglig håndtering. Derfor gjelder denne tommelfingerregelen absolutt: Jo yngre rytter, dess eldre og mer velskolert ponni! Det er bare hvis du er veldig erfaren at du skal tenke på å kjøpe en yngre hest.
Og husk; uansett hvilken ponni du skaffer deg, og hvor velskolert den er, så trenger du ALLTID hjelp med treningen. Til og med toppryttere gjør det. Det er nyttig, gøy og viktig for at hesten skal ha det bra, og at dere skal utvikle dere sammen. Hvis du vil bli en dyktig rytter er det ingen bedre måte å lære på enn ved å ri en velskolert hest. En dyktig hest lærer deg hvordan det kjennes når du gjør rett, og det er gull verdt! En god læremester er den beste ridelærer du kan få!
Sjekkliste for ponnikjøp


Så til slutt, dette skal du altså tenke på:

1. Tenk gjennom alt, og vær sikker på at dere har snakket om alt før dere bestemmer dere for å kjøpe egen ponni/hest: Har vi tid? Har vi råd? Er alle klar over hvor mye tid og krefter man må bruke på en egen hest, og er alle villige til å gjøre det?
2. Det er lurt å prøve å ha hest på fôr først, f.eks. en sommer.
3. Tenk over hva slags hest som passer for deg. Den skal være passe stor, ha et temperament som passer deg, den skal være passe gammel og passe velskolert.
4. Planlegg stallplass, og finn ut hva slags utstyr du må skaffe.
5. Har du planer om å sette inn annonse? Flere hestemagasiner har annonser for kjøp og salg av hest, og det fins også steder på Internett. Les og let nøye!
6. Prøv å få greie på mest mulig når du så svarer på en annonse: Hvor gammel er hesten/ponnien? Høyde, rase, stamtavle? Er den grei å håndtere, klippe og laste på henger? Har den vært frisk? Har den konkurrert, og i så fall, i hvilke klasser? Fins det video-/dvdfilm av hesten/ponnien du kan få se? Fins det trenere eller andre du kan kontakte for å spørre om hesten?
7. Spør ridelæreren din om å bli med når du skal se på hesten/ponnien. Be om å få se den i sitt naturlige miljø – i stallen. La selgeren få ri først. Stig så på, og kjenn godt etter. Får du en god følelse? Dra gjerne tilbake og prøveri flere ganger, eller spør om å få ha ponnien på prøve.
8. Forsikre deg om at hesten eller ponnien er frisk og sunn. Sørg for å få en veterinær til å sjekke den før du bestemmer deg (du bestemmer hvem) – og hvis alt er ok, sørg for at den er forsikret før dere transporterer den hjem!
9. Organiser dagliglivet i stallen. Sørg for å få gode rutiner. Bli kjent med hesten/ponnien din. Få regelmessig hjelp av trener/ridelærer. Og – sist, men ikke minst – HA DET MORO! Lykke til!
 

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn