Om å ha hest på fôr …

Artikkelen er skrevet av Emma Rost. Mange drømmer om å ha hest på fôr, og for mange er det enklest å legge dette til sommeren. Dette bør du tenke på:

Selv om sommeren er en lett og herlig tid å ha hest, må du likevel ha en del kunnskap om det å ta seg av en hest – det holder ikke bare å kunne ri!
Men du må altså kunne ri i alle gangarter, og du må kunne takle problemer som dukker opp når du er ute og rir. Både du og foreldrene dine bør kunne håndtere en hest fra bakken, og kunne se om hesten har det bra, om den er frisk eller viser tegn på sykdom. Du bør helst ha noen hestekyndige i nærheten som du kan spørre dersom du er usikker.

Hva slags hest skal jeg velge?
Begynn med å skrive en liste over hvordan du vil at fôrhesten din bør være. Det er nemlig viktig at dere passer sammen, du og hesten.

Størrelsen – du bør velge en passe stor hest eller ponni. Ta utgangspunkt i din egen høyde og trekk fra ca 10 cm. Da har du en passe mankehøyde på hesten å gå ut fra.

Hestens alder – velg ikke en unghest om du ikke selv er en veldig flink og øvet rytter. Sats heller på en eldre, skolert hest.

Skolering – still krav til hvor mye hesten har lært. For eksempel er Lett B dressur og Lett C sprang et bra grunn-nivå.

Temperament  -vil du ha en fyrig eller en rolig hest? Tenk over hva du selv vil kunne mestre.
Det er også viktig at hesten er trafikksikker.

 

PS: Selvsagt gjelder disse tommelfinger-reglene også hvis du skal kjøpe din egen hest!

Å finne hesten
Neste skritt er å finne hesten med stor H. Setter rideskolen din ut hesteer på fôr om sommeren? I så fall har du sjansen tli å få en hest eller ponni som du kjenner fra før – og det er en stor fordel. I hesteblader og i lokalavisen vil du kunne finne annonser for hester som settes ut på fôr for kortere eller lengre tid. Og her på vår hjemmeside, på www.hestemarked.no og www.hest.no vil du også finne annonser. Husk bare å også la foreldrene dine være med på kontakten mellom deg og den som eier hesten. Så unngår dere misforståelser.

Å bli enige
Det er lurt å prøveri flere hester før du bestemmer deg. Spør om å få hente hesten inn fra beitet og sale på den slik at du får se hvordan den oppfører seg. Om mulig, ri hesten både på bane og i naturen. Prøv den i så mange ulike situasjoner som mulig.

Når du så endelig har funnet drømme-fôrhesten din, så skal du skrive kontrakt med eieren. Der skal det stå hvem som skal betale for dyrlege, etc. dersom hesten blir syk eller skader seg. Og det må også skrives hva som inngår i leieavtalen. Du kan få tak i ferdige standardkontrakter til dette bruket. Sjekk at hesten er forsikret og nyskodd når du henter den. Det er viktig at du vet sikkert at hesten er frisk, så du bør kunne kreve at eieren kan vise en nyere veterinærattest.

Det er vanlig at det følger med en del utstyr. Det viktigste er sal, hodelag, grime, grimeskaft, kanskje tranportbandasjer og eventuelt striglebørster, om du ikke har dine egne. Husk å sjekke at utstyret er helt og i god stand. Er det veldig slitt, kan det skje ulykker.

Hvor skal hesten bo?
Som oftest kan hesten gå ute hele døgnet om sommeren, men blir det skikkelig ruskevær, så er det fint om du har en stall du kan sette den i. Og en del hester er følsomme overfor insekter, og må stå inne om nettene. Beitet bør være tilstrekkelig stort, og ha et sted der hesten kan søke ly mot regn, vind og sterk sol. Fins det trær på beitet, vil de gi nok ly, men ellers bør det bygges et skur, el.l. der hesten kan søke ly. Sjekk at gjerdet er helt og solid. Elektrisk bånd eller -tråd er best. Sjekk beitet nøye, og forviss deg om at det ikke fins noe der som hesten kan skade seg på, f.eks.gjenglemt skrot og søppel, giftige planter eller farlige hull i bakken. Hester skal alltid ha tilgang til friskt vann. Det letteste er å få tak i et gammelt badekar som fylles med friskt vann hver dag. Badekaret må gjøres rent med jevne mellomrom.

Som du sikkert vet er hester flokkdyr, så fôrhesten din bør selvsagt helst få et par kompiser den kan gå sammen med.


Er det nok gress?
En hest på sommerbeite vil som oftest klare seg med bare gress. Men en hest som jobber kan muligens trenge kraftfôr i tillegg. Spør eieren hva hesten spiser til vanlig, og be om å få med en fôrplan. Hold også øye med hestens hold. Hvis du ser at den blir tynnere, bør du kanskje gi den høy, i tillegg til sommergresset. Kjenn med hånda over ribbeina – de skal kjennes, men ikke synes. Blir hesten for tjukk, bør den kanskje stå inne om natten så den ikke blir syk. Tenk også på at hester trenger salt og mineraler, særlig når det er varmt, og de svetter mye. Det fins salt- og mineralsteiner å få kjøpt der du kjøper fôr.

Lykke til med fôrhesten din!
 

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn