Vanskelige hester

Jo mer tid vi tilbringer sammen med hester, dess tydeligere ser vi at ikke all oppførsel fra hestens side er like ønskelig. Hesten gjør ikke alltid det vi vil at den skal gjøre, tvert imot. Dette kaller vi hestens uvaner.

Det kan være uvaner/vanskeligheter som oppstår i det daglige hestestellet.

Hestepsykologi er kommet mer og mer i fokus i de senere årene. Ord som «horsemanship»  og «hestehviskere» er begrep som vi i dag forbinder med hestens oppførsel, og hvordan vi skal forstå den, på hestens egne premisser.

Hesten ble ikke skapt for vår fornøyelses skyld. Selv om vi i dag avler den med dette som formål, er det viktig at vi er klar over at hestene, på samme måte som andre dyr, er utviklet for å passe inn i et bestemt livsmønster. Du kan derfor best forstå hesten din hvis du lærer deg å se verden med dens øyne.

I vill tilstand lever hestene i flokk på store områder hvor de beveger seg og spiser fritt. Hesten i stallen er helt avhengig av menneskets velvilje. Den kan ikke fôre, strigle eller mosjonere seg selv. Det er derfor viktig at vi gjør vårt bestes for at hesten skal ha det godt på sine premisser, og leve mest mulig slik det er naturlig for den.

For at hestene i en flokk ikke hele tiden skal slåss og skade hverandre, utvikles det en helt bestemt orden innen flokken – en rangorden. Mennesket som skal oppdra hesten må alltid skaffe seg en høyere rang enn hesten. Det er viktig å være rolig, bestemt, og enda mer urokkelig enn det hesten er. Dette gjelder hele håndteringen av hesten, ikke bare under ridning, men også når du steller og pusser hesten, når du tar på sal og hodetøy og når du leier den. Det hender at hester prøver ut rangordenen sin. Det er viktig at det da ikke er hesten som sitter igjen med seieren. Hester har nemlig god hukommelse, og tilfeldige situasjoner kan fort bli en vane. Men husk at hester ikke tenker framover, for eksempel sier den ikke til seg selv: «Ha-ha! I dag skal jeg søren meg være rampete og hive av rytteren min!»  Hesten kan gjøre ugagn fordi mange gangers erfaring har lært den hva som hender da. Men den står altså ikke i boksen sin og pønsker ut fantestreker!

I tillegg til uvaner som hesten legger seg til p.g.a. «feil» håndtering, får hester som står oppstallet iblant også uvaner eller atferdsforstyrrelser fordi den ikke får oppføre seg naturlig eller at den blir stresset over tid. Da er det viktig å prøve å finne årsaken og så fjerne den.  Av og til kan uvanene være vanskelige å bli kvitt. Hvor alvorlig uvanen er kan selvsagt variere, og hva som aksepteres av oppførsel fra hesten varierer også fra hesteperson til hesteperson. Det blir som med barneoppdragelse – vi mennesker er forskjellige, og velger å gjøre ting på ulike måter. Men uansett er det viktig å være tydelig slik at det ikke blir misforståelser. Hesteeieren/passeren må  vise seg like tydelig som leder i alle situasjoner hvor hesten blir håndtert, og da er det en selvfølge å være konsekvent. (konsekvent betyr at du gjør det samme hele tiden, ikke lar hesten få lov til noe en dag, og så sier «Nei!» og «Fy!» neste gang.)

Her følger noen eksempler på de vanligste uvanene, og årsak/tiltak.

Veving:
Hesten svinger med hodet og halsen, gynger fram og tilbake. Dette sliter på ledd og muskler. Unge hester tar ofte lett etter hvis de står ved siden av en eldre hest som vever. Dette er en uvane som ofte oppstår fordi hesten kjeder seg, så aktiviser hesten, og la den få gå mest mulig ute.

Krybbebiting:
Hesten støtter seg mot en kant med tennene, og trekker inn luft som den svelger. Når hesten trykker med leppen, utskilles endorfiner til hjernen. Hesten kan oppleve dette som en god følelse av velvære. Det er vanskelig å venne hesten av med krybbebiting, og det er ikke smittsomt. Det finnes en reim som kan brukes som gjør at hesten ikke kan svelge, samtidig som den støtter tennene. Det går også an å operere bort en muskel på undersiden av halsen, men vi kan ikke være 100% sikker på et vellykket resultat.

Luftsluking:
En uvane som er vanskelig å bli kvitt, men du kan bruke samme reim som ved krybbebiting.

Hesten biter:
Hvis hesten smånapper etter deg mens du saler på, steller den, strammer salgjorden, sitter opp på den, o.s.v., kan det være en måte å prøve deg ut på, og vise deg at den har lyst til å være i fred. Kanskje har den dårlig erfaring med personer som har håndtert den? På rideskoler finner vi ofte hester med slike uvaner, fordi det har vært mange forskjellige mennesker rundt den, og ikke alle like sikre. Så husk at du alltid oppfører deg på en sikker og rolig måte når du er sammen med hester. De er veldig følsomme, og derfor veldig mottakelige for den sinnsstemningen du måtte være i. Er du redd, vil hesten forstå dette med en gang, og dermed være mye tøffere å håndtere. For å unngå slike problemer under stelling, påsaling, o.s.v. skal hesten alltid være bundet. Ved å binde hesten unngår du også problemer med at hesten ikke  står i ro mens du holder på, men gir seg til å vandre rundt i boksen.Urolig hest:
At hesten ikke står i ro når du stiger opp i salen er også en unødvendig uvane. Fra hesten er ung bør den korrigeres hvis den forflytter seg før den får beskjed. Vær tålmodig og korriger den igjen og igjen til den forstår.Sparking:
At hesten står og sparker i boksdøren er en uting. Dette kan ofte skje under fôring fordi den er utålmodig, og ellers også hvis det skjer ting i stallen. Ofte er det rett og slett det at hesten er bortskjemt som er årsaken til dette. Hesten er vant til å få godsaker i tide og utide. La hesten få være mest mulig ute slik at den får ut litt energi. Siden sparkingen sliter på forknærne, kan en gummimatte dempe for støtet.

Hesten er vanskelig å fange:
At hesten ikke vil inn etter at den har vært ute, er heller ikke noe gøy hvis du har liten tid. Det er jo ikke rart at hesten heller vil være ute på en grønn eng enn å stå inne i stallen, men hesten skal være så lydig at den kommer når du roper på den. For all del, prøv aldri å løse et slikt problem ved å springe etter hesten. Hesten skal komme til deg – ikke motsatt. Dette vil kanskje ta lenger tid, men virker mye bedre. Gå regelmessig til innhegningen uten å alltid ta hesten inn. Besøk den gjerne bare for å gi den et klapp, en godbit, o.s.v. slik at den forbinder det å komme til deg med noe positivt.

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn