Om Malin Stehn – forfatter av Stall Humlebygården-serien

Stall Humlebygård-serien er Malins første om hester, men hun har tidligere  skrevet bøker for TL-klubben om et jenteband og dessuten en humorbok for voksne.

Her er titlene i serien:

Du og jeg, Speedy!
Må Sofie velge?
For en jobb!
Hest til salgs!

 

Intervju med Malin:

Hvor gammel er du?
Jeg er født i 1969, så du kan regne selv :-)

Hvor bor du?
I et nesten 100 år gammelt hus i utkanten av Malmø i Sør-Sverige. Byen der jeg bor ligner veldig på den oppdiktede byen i Stall Humlebygården-serien.

Har du noen dyr?

Ja, en skjønn hannkatt som heter Morris.

Har du alltid likt hester?
Nei, jeg hadde en venninne som alltid leste hesteblader da vi var små, og derfor gjorde jeg det også. Men for å være helt ærlig, har jeg alltid vært litt redd for hester. Helt til for noen år siden … Her jeg bor er det nemlig akkurat som i Humleby – flere hester enn mennesker! Så da vi flyttet hit ble jeg liksom tvunget til å bli bedre kjent med dem. (Et par av dem kom seg over gjerdet og helt inn i hagen vår!) Og nå syns jeg hester er helt herlige! Datteren min rir en liten shetlandsponni av og til, og da får jeg være med og leie. Det går riktig bra! :-)

Rir du?
For noen år siden red jeg en islandshest, og det var kjempekul! Det har jeg veldig lyst til å begynne med igjen. Islandshestens temperament og størrelse passer godt til meg, som ikke er noen øvet rytter.

Hvorfor skriver du om travhester?
Det er fordi nesten alle hestene her jeg bor er travhester. Jeg er nemlig nabo med en av Sveriges største travstaller, og vi er heller ikke langt fra en trav- og galoppbane. Jeg har tilbragt en god del tid i byens store travstall det siste året. Mesteparten av den tiden har jeg bombardert hestepasserne med allslags merkelige spørsmål — som de har vært så greie å svare tålmodig på! Og jeg har stått og fulgt nøye med når de har stelt hestene. Uten all den hjelpen hadde jeg ikke greid å skrive noen Humlebybøker, så jeg er virkelig takknemlig for at de stiller opp!

Når bestemte du deg for å bli forfatter?
Så fort jeg hadde lært å skrive, begynte jeg å lage små historier. Og jeg elsket å skrive stil på skolen! Jeg har prøvd meg på alt mulig; dikt, noveller, romaner, musikktekster. Men det var ikke før jeg var omtrent 35 år gammel at jeg begynte å skrive min første ungdomsbok. Da hadde jeg jobbet som redaktør av barnebøker i mange år, og fikk plutselig for meg at jeg ville prøve å skrive en selv! Og det var så gøy at jeg ville skrive flere! Nå bruker jeg mye av tiden min på å skrive, men jeg korrekturleser og redigerer også andres tekster. Det er fint å variere litt, og dessuten får jeg inspirasjon når jeg leser andres bøker.

Pleier du å ha med virkelige personer i bøkene dine?
Nei, ingen av personene i bøkene mine ligner virkelige personer. De er derimot ofte inspirert av mange forskjellige mennesker jeg har truffet. Tina, som er hestepasser i Humlebybøkene, har noen likheter med en av jentene i stallen i nabolaget mitt. Men hun ligner henne ikke i det hele tatt. Og Tina har også trekk fra andre mennesker jeg kjenner.

Fins Spedy Legend i virkeligheten?
Nei, Speedy er oppdiktet. Men det fins travere som ligner Speedy på en prikk. De fleste travhester er brune eller svarte, men jeg har også truffet på et par røde varmblodstravere med lys man og hale. De er nydelige, syns jeg. Akkurat nå er jeg dessuten litt forelsket i en svart hingst i nabostallen. Han er helt skjønn, og kommer nok til å få være med i en bok i framtida!

Hvordan gjør du det når du skal skrive en bok?
Først tenker jeg ut hovedhandlingen, det viktigste som skal skje i boka. Så setter jeg meg ned og lager en plan for hvert kapittel og hva det skal handle om. Ofte skjer det ting underveis, sånn at jeg ender opp med å skrive noe helt annet enn det jeg opprinnelig hadde tenkt. Stort sett tror jeg at jeg skal få med mye mer enn det som er mulig i en bok. Så derfor pleier jeg alltid ha igjen idéer til handling som jeg kan bruke i senere bøker.

Fritidsinteresser: Å lese krim, høre på musikk, jobbe i hagen, være sammen med familie og venner.
Favorittmat: Sild i alle former, og pai (geitostpai – namnam!)
Favorittsnop: Sjokolade, cola og skumbananer
Yndlingsforfatter: Astrid Lindgren + en haug med krimforfattere, f.eks. Elisabeth George og Håkan Nesser.
Yndlingsfilm: Festen (en dansk film) og Star Wars-filmene (jeg er ikke så ofte på kino :-))
Yndlingsmusikk: Akkurat nå hører jeg på Scissor Sisters, Kent, Sahara Hotnights, Lars Winnerbäck og en gammel Blondie-samling.

 

Adressen til Malins hjemmeside: www.malinstehn.se

purplegreenyellowpinklightblueVelg bakgrunn